Autisme en seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling bij autisme

Er bestaan nog steeds veel misverstanden over de seksuele ontwikkeling bij autisme. Heel lang is er gedacht dat we bijna allemaal aseksueel waren. Niets is minder waar. Iedereen heeft een seksuele geaardheid, wij ook.

Seksuele ontwikkeling bij autisme

We doorlopen dezelfde lichamelijke ontwikkeling als iedereen en hebben dus ook dezelfde seksuele interesses, gevoelens en verlangens. Dezelfde behoefte aan romantische en/of seksuele relatie en we laten voor een groot deel hetzelfde seksuele gedrag zien als de meesten (masturberen, orgasme, seksuele ervaring met partner). Toch zijn er ook verschillen.

Seks met een partner

De meeste autistische personen hebben minder vaak seksuele ervaring met een partner. Als dat gebeurt, is dat vaak later dan gemiddeld. Ze zijn dus ouder als ze voor het eerste seks hebben met een partner. Er is ook minder vaak sprake van seks met een partner (Pecora et al., 2020).

Partnerkeuze

Bij de keuze van die partner is het geslacht voor ons niet altijd belangrijk. We zijn vaker homoseksueel, biseksueel en panseksueel dan neurotypicals    (niet autisten). Ook het aantal partners kan verschillen omdat ook polyamorie meer voorkomt. Dit betekent dat we naast ons autisme ook vanwege onze seksuele voorkeur in een minderheidsgroep vallen. Wat het leven niet makkelijker maakt.

Parafilieën

Afwijkend seksueel gedrag zoals onconventionele seksuele interesses en gedrag komen vaker voor bij autisten. Dit klinkt nogal heftig, maar is dit meestal niet. BDSM en masturberen zijn tegenwoordig redelijk geaccepteerd in de maatschappij. Informatie daarover is goed te vinden. Het is zou fijn zijn als deze dingen opgenomen worden in de seksuele voorlichting voor autistische jongeren.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik

Deze werkt beide kanten op. Omdat wij door ons autisme de situatie niet altijd goed kunnen inschatten, zoals ik je vertelde in mijn verhaal, is er een groter risico dat we slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag en soms zelfs misbruik.

Conclusie

De seksuele ontwikkeling bij autisme is dus hetzelfde als bij andere jongeren. Zij hebben dus net als alle jongeren behoefte aan een goede seksuele voorlichting. In deze seksuele voorlichting moet ook ruimte zijn voor de verschillen tussen autistische en niet-autistische jongeren. Zoals partnerkeuze, seksuele voorkeur en bescherming tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Help mee, het hoeft je geen cent te kosten.


 

 

Help onze info te verspreiden!
Myneke in Gorrilla's style door MO Lie Art

Auteur: Myneke

Hey, ik ben Myneke. Samen met mijn trans autistische dochter deel ik hier onze kennis en ervaring op het gebied van autisme, gender en seksualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *