Autisme en genderdysforie

Autisme en genderdysforie

Genderdysforie, wat is dat eigenlijk precies? En wat hebben autisme en genderdysforie met elkaar te maken?

Wat is genderdysforie?

Het is de term die staat voor het onbehagen dat je voelt als je genderidentiteit anders is dan je biologische geslacht. Je voelt je dus van een ander geslacht dan je lichaam is. Dit ontstaat vaak in je vroege jeugd, maar niet iedereen deelt dat vroeg met anderen. Sommigen doen dat pas laat in hun leven.

Opgroeien met genderdysforie betekent een flinke uitdaging. Ook al ben je je er bewust van dat je bij de andere sekse hoort. Dan kan je denken dat dat niet kan of mag. Je hebt dan het gevoel dat je anders bent en nergens bij hoort.

Gevolgen

Mensen met genderdysforie hebben in meerdere of mindere mate het gevoel dat ze niet begrepen worden en dat ze onzichtbaar zijn. Ze vinden het moeilijk om contact te leggen en hebben vaak een slechte relatie met hun lichaam. Sommigen gaan overcompenseren en hun biologische geslacht extra benadrukken, dus er extra manlijk of vrouwelijk uitzien. Dit is natuurlijk funest voor je zelfvertrouwen. Dit maakt de kans op wanhoop en  depressie groot. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken als je genderdysfoor bent.

De link met autisme

Genderdysforie komt vaker voor in de autistische populatie dan in de rest van de bevolking. Hoeveel vaker is lastig te zeggen want hoe meer onderzoeken er gedaan worden hoe hoger de cijfers worden. Ik ga even uit van het onderzoek van Annelou de Vries, want daar zaten wij in. Dit onderzoek is gepubliceerd in 2010 en gaf aan dat er van de onderzochte groep mensen met genderdysforie 7,8% een diagnose autisme had. In de gewone bevolking is dat tussen de 1 en 2%. De onderzoekers gaven zelf al aan dat het percentage hoger is, want niet iedereen met autisme heeft een diagnose.

Genderdiversiteit

Wij autisten zijn een genderdivers volkje. Veel van ons voelen zich niet thuis in de strakke man/vrouw verdeling. We willen graag een eigen invulling geven aan onze gender. Dat kan man of vrouw zijn, maar ook van alles daar tussenin of daarbuiten. Je gender ervaar je op drie manieren:

  • Je biologische gender, daar wordt je mee geboren.
  • Je genderidentiteit, welke gender je vind dat je hebt.
  • Genderexpressie, hoe je je gender laat zien door bv kleding, make up, enz.

Deze drie dingen kunnen allemaal hetzelfde zijn maar kunnen ook verschillen. Ik ben geboren als vrouw , ik voel me ook vrouw, maar ik kleed me graag manlijk. Mijn dochter is geboren als man, voelt zich een vrouw en is nu ook een vrouw, maar ze kleed zich als geen van beide. Zo zijn alle combinaties mogelijk.

Voorlichting en begrip

Als je autisme hebt of autistisch bent is het leven in de huidige maatschappij al lastig omdat je anders bent. Als dan ook je genderidentiteit afwijkt van de norm maakt dat je leven nog ingewikkelder. Het is daarom belangrijk dat iedereen de vrijheid heeft om zelf uit te bepalen wat je genderidentiteit is. Dit kan veel leed voorkomen.

Heb je autisme en last van genderdysforie of heb je problemen met je genderidentiteit? Zoek steun en probeer je tribe te vinden. Veel van ons vinden elkaar online of op anime conventies. Cosplay en crossplay zijn een geweldige manier om te experimenteren met genderexpressie en er zijn op cons altijd genoeg mensen om te leren kennen.

Bronnen:
Autism spectrum disorders in gender dysphoric children and adolescents

Boek: The Autistic Trans Guide to life van Yenn Purkis and Wenn Lawson

Boek: Transgenderzorg Guy T’Sjoen

Spectrum-gesprek

 

Help onze info te verspreiden!
Myneke in Gorrilla's style door MO Lie Art

Auteur: Myneke

Hey, ik ben Myneke. Samen met mijn trans autistische dochter deel ik hier onze kennis en ervaring op het gebied van autisme, gender en seksualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *