Minderheidsstress

Driedubbele minderheidsstress

Als autistisch persoon hoor je tot een minderheidsgroep. Als je tot een minderheidsgroep hoort kun je last krijgen van minderheidsstress. Maar wat als je tot wel drie verschillende minderheidsgroepen hoort? Heb je dan driedubbele minderheidsstress?

Wat is minderheidsstress?

Als je bij een minderheidsgroep hoort is het leven moeilijker dan als je bij de meerderheid hoort. Je krijgt te maken met afwijzing, vooroordelen en discriminatie. Wat als gevolg kan hebben dat je je identiteit verbergt. Of dat je extra waakzaam bent en bang bent voor vooroordelen en negatieve gevoelens over je eigen minderheidsgroep. Dit alles levert je stress op en dat heeft weer invloed op je gezondheid.

Hier is flink wat onderzoek naar gedaan. Over het algemeen hebben deze onderzoeken bevestigd dat moeilijke sociale situaties zorgen voor stress bij minderheden, en dat stress bij minderheden zorgt voor een verschil in gezondheid tussen mensen die tot een minderheidsgroep horen en mensen die tot de meerderheid horen. Minderheidsstress is dus slecht voor je gezondheid.

Seksuele identiteit en minderheidsstress

Als je bij de autisme minderheid hoort, is de kans groter dat je ook een seksuele identiteit hebt die tot de minderheid hoort. Als je dan opgroeit in een omgeving die afwijzend staat tegenover jouw seksuele identiteit, zoals bijvoorbeeld een homofobe omgeving, dan kan dit leiden tot een slecht zelfbeeld of zelfhaat. Je wordt afwijzingsgevoelig wat betekent dat je een chronische, angst voor afwijzing ontwikkeld.

Gender identiteit minderheidsstress

Als je tot een genderminderheidsgroep hoort zoals transgender, gender-non-conforme, en niet-binaire mensen. Krijg je te maken met vooroordelen en discriminatie. Dit is al lastig genoeg. Als je dan ook nog een seksuele identiteit hebt die van de norm afwijkt dan is dat dubbel op. Helaas kiezen LGBTQ+-jongeren en volwassenen die daar mee te maken hebben er soms voor om hun seksuele identiteit voor anderen te verbergen. Het verbergen van zulke persoonlijke informatie veroorzaakt psychische problemen zoals: opdringerige gedachten over het geheim, schaamte en schuldgevoelens, angst en isolatie.

Hoe ga je ermee om?

Als iemand met autisme is is de kans op minderheidsstress dus groot. Het is belangrijk om hier rekening met te houden en te leren er mee om te gaan. Er zijn een aantal dingen die je kan doen tegen minderheidsstress.

  • Zoek gelijkgestemden, mensen die in jouw minderheidsgroep zitten. Dit kan online, ingame of op bijeenkomsten.
  • Zoek rolmodellen. Probeer mensen te vinden die als je voorbeeld kunnen dienen. Je kunt ze vaak via social media vinden, maar ook binnen groepen on en ofline.
  • Vind een manier om met negatieve reacties om te gaan. Denk er over hoe je daarop wil reageren en ook hoe jij er mee om kunt gaan en het weer van je af kunt zetten.
  • Blijf vooral jezelf. Jezelf anders voordoen dan je bent kost niet alleen veel energie, maar kan ook schadelijk voor je zijn. We kennen allemaal de kosten van maskeren.

Conclusie

Minderheidsstress is iets waar je mee om moet leren gaan als je bij een minderheidsgroep hoort. Helemaal als je bij meerdere minderheidsgroepen hoort. Gelukkig zijn er manieren om driedubbele minderheidsstress te voorkomen. Het belangrijkste is dat je weet wat het is en dat je jezelf blijft. Ook al lijkt het vaak makkelijker om je aan te passen aan de norm, uiteindelijk zijn de kosten daarvan te hoog. Probeer ook je tribe te vinden zodat je er niet alleen voor staat en je een plek hebt waar je jezelf kunt zijn.

Help mee, het hoeft je geen cent te kosten.

Bronnen:
Metro: Vijf tips tegen minderheidsstress 
Wikipedia: Minority stress
Transgenderzorg van Guy T’Sjoen blz 72

Spectrum-gesprek

Help onze info te verspreiden!
Myneke in Gorrilla's style door MO Lie Art

Auteur: Myneke

Hey, ik ben Myneke. Samen met mijn trans autistische dochter deel ik hier onze kennis en ervaring op het gebied van autisme, gender en seksualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *